Zeilen

Historie

In 1855 fuseerde de Amsterdamsche Roeivereeninging 'De Hoop‘ met de Amsterdamsche Kottervereeninging (opgericht 1825) . Door deze fusie veranderde de naam in Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeninging ‘De Hoop’. De kottervereeninging had als doel om elk jaar de aanbouw van een zeilkotter te realiseren welke vervolgens na de grote jaarlijkse zeilwedstrijden onder de leden verloot werd. Dit nobele streven werd echter om financiële redenen niet lang volgehouden. De laatste Kotter die gebouwd werd was ‘De Sperwer’ en kwam door de fusie in het bezit van de Hoop en heeft voor de vereeniging tot 1862 mooie prijzen behaald. Een schaalmodel van de sperwer bevind zich in de ledensociëteit, tezamen met een afbeelding van de laatste schipper, Barent Ponstijn .

Daar waar De Hoop in eerste instantie een roeivereeniging is en in tweede instantie een zeil vereeninging, getuige de vermelding van eerst de R en daarna de Z in de naam, is over het zeilverleden van de Hoop in de eerste eeuw betrekkelijk weinig bekend. Wel werd er met wherrys (wedstrijd) gezeild in de wateren rondom Amsterdam. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd het wherry zeilen weer nieuw leven ingeblazen door de hoopleden Cor Splinter en Frans Göbel. Deze enthousiaste leden richten een vereniging op tot behoud van de scheehouten wherry met een eigen werkplaats in Almere. Jaarlijks wordt er op de spiegelpolderplas bij Nigtevecht gestreden om de fel begeerde wisselbokaal. De Hoop bezit 2 zeil wherry’s die gelegen zijn in Almere en waar door een vast team van De Hoop regelmatig mee (wedstrijd) gezeild wordt.


Vlagvoering

In 1908 verkrijgt de Hoop de Koninklijke status en wordt de naamvermelding: Koninklijke Amsterdamsche Roei- en zeil vereeninging ‘De Hoop’. Hoop vantje, standaard en wimpel krijgen sindsdien de opgestikte gouden kroon, geflankeerd door de kleuren Amsterdams rood en zwart. In tegenstelling tot andere (geselecteerde) Koninklijke zeil vereenigingen draagt ‘De Hoop‘ geen kroon in de Hollandse driekleur. e zeilcommissaris heeft evenals alle overige leden van het bestuur een eigen Hoopstandaard.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Zeilcommissie

De samenstelling van de zeilcommissie is te vinden na het inloggen onder commissies en betreft de volgende personen: Stephen de Haseth, Philip Ledeboer en Bert van den Berg. De taak van de commissie is het promoten van het zeilen onder de leden binnen de vereeniging en het organiseren van evenementen en bijeenkomsten .

Hoop ‘binnengaats’

De Hoop bezit 4 polyvalken waar leden door middel van het afschrijfsysteem gebruik van mogen maken. Afschrijven van de polyvalken geschied via de website onder ‘zeilboten’. De voorwaarde aan het gebruik van de zeilboten is een vertrouwens kwestie. Door een mail te sturen naar de zeilcommissaris met vermelding van de zeilervaring is men bevoegd om een zeilboot voor een dagdeel mee te nemen de plas op. Het zeilen met de polyvalken is geheel op eigen risico. Degene die een zeilboot afschrijft, de schipper, is volledig verantwoordelijk voor schip en bemanning

Locatie

De polyvalken liggen in de jachthaven Bon aan de Vinkeveense plassen. Nabij de uitgang van de haven, over het bruggetje en herkenbaar aan de hoopsticker op de spiegel en naamsticker op de kuiprand boven het roer. Parkeren op het terrein van de jachthaven tegen of na een drankje o.i.d. in het restaurant met een gevraagde uitrijkaart betaling.

Opleiding

Aan toekomstige zeilers van De Hoop wordt een ‘bescheiden’ zeilcursus gegeven met een CWO instructie theorie. De looptijd is van mei t/m einde seizoen met uitzondering van de vakantie periode. Bescheiden wil zeggen dat aan het einde van de cursus geen certificaat wordt afgegeven omdat de instructeurs niet lesbevoegd zijn doch voldoende zeilervaring bezitten om iemand het zeilen in praktijk bij te brengen. Belangrijk is dat een toekomstig zeiler zelfstandig kan functioneren in een zeilboot onder alle omstandigheden en in kan schatten wat nog verantwoord is voor schip en bemanning. Aanmelden via de mail.

Copa de Hoop

Begin september organiseert de zeilcommissie de ‘Copa de Hoop’. Dit is een zeilwedstrijd voor roeiploegen in de polyvalken van De Hoop op de vinkeveense plassen. Elke roeiploeg vaardigt 3 ervaren zeilers af om te strijden om de felbegeerde Copa de Hoop bokaal. Bij voldoende deelname, meer dan 4 boten, wordt de wedstrijd uitgeschreven. Om een volwaardig wedstrijd veld te krijgen worden door de zeilcommissie dan polyvalken gehuurd en toegevoegd aan onze eigen vloot. Gezelligheid en fanatiek zeilen maken de dag altijd zeer waardevol.

Hoop ‘buitengaats’

Roeiers van De Hoop zijn waterliefhebbers en zijn niet zelden in het bezit van een eigen zeiljacht. Zo bezitten een aantal hoopleden een zeiljacht met een ligplaats aan het IJsselmeer. De zeilcommissie organiseert in juni en september een voorjaars- en najaarstocht op het IJsselmeer en Wadden. Op deze schepen is een beperkte mogelijkheid aanwezig om als opstapper mee te varen en een fantastisch lang weekend te beleven op het buitenwater. Aanmelden via de mail.

De laatste jaren zijn Hoopzeilers ook te vinden tijdens de 24 uurs race op het IJsselmeer. Aan boord van de ‘Quint’ van Jan Rouppe van der Voort wordt er elk jaar onder de hoopvlag geprobeerd zoveel mogelijk nautische mijlen te varen .

Hoop ‘winter’ programma

Om het zeilen in de wintermaanden levendig te houden organiseert de zeilcommissie e
n aantal lezingen die zeil en/of boot gerelateerd zijn. Gast sprekers worden uitgenodigd om ervaringen te delen met zeilleden van De Hoop of geïnteresseerden buiten de vereeniging. Mooie beelden en eventuele film maken de avond compleet om op te laden voor een nieuw zeilseizoen
Bootbehandeling

Tijdens de instructie wordt er veel aandacht besteed aan de omgang met de zeilboten. Voor de volgende gebruikers is het belangrijk dat een boot netjes wordt achtergelaten. Onderstaand in logische volgorde de boot behandeling .

Wegvaren / optuigen

 1. Schoonmaken van de kuip en gangboorden en de bun leeghozen.
 2. Fok en schoot liggen in een kist onder het voordek.
 3. Grootzeilhuik oprollen en onder het voordek opbergen.
 4. Zeilen aanslaan en opgebonden laten tot buiten de box bij het optuigen.
 5. Optuigen buiten de haven of aan de buitensteiger. Landvasten en stootkussens opbergen. Evt een Rif aanslaan liggend in de box.
 6. Tijdens het optuigen de grootschoot vieren en mik opbergen in de zijvakken. De vallen netjes opbinden aan de kikkers.      

Aanmeren / aftuigen

 1. Aftuigen buiten de haven of aan de buitensteiger. Fok oprollen en schoot in de kist onder het voordek.
 2. Grootzeil oprollen en vastbinden met elastiek. Afdekken met huikje en alle verbindingen vastmaken (geen zeildoek in het zicht).
 3. Grootschoot opbinden aan aan de mik bevestigen. Afmeren in box van herkomst.
 4. Landvasten aanslaan in 4 punt bevestiging en de landvasten terug naar de boot (evt in luikje voordek).
 5. Vallen aanslaan en opbinden aan de kikkers van de mast. Kraanlijn en fokkeval aan BB en de vallen van het grootzeil aan SB.
 6. Helmstok vastzetten in het hart van de boot door middel van de achter landvasten.

Belangrijk

Zeilvoering bij 4bft of meer is 1 of 2 rif in het grootzeil en stormfok aanslaan (2 van de 4 valken hebben onder het voordek een stormfok). Zwemvesten zijn onregelmatig verdeeld over de boten. Indien een afgeschreven boot niet voldoende zwemvesten heeft mag onder het voordek van andere boten een vest meegenomen worden De zelflozers moeten altijd open staan en bij 6bft of meer geldt er een vaarverbod!

 

 

zeilenfoto1
zeilenfoto2
zeilenfoto3