Zeilen

Seeds meer leden van De Hoop weten de weg naar de zeilactiviteiten te vinden. Er staan elk jaar mooie tochten op het programma, op het IJsselmeer en de Wadden, maar er kan ook gezeild worden op de Vinkeveense plassen en voor wie wil zijn er daarnaast wedstrijdmogelijkheden.

Hoop ‘binnengaats’

De Hoop bezit 4 polyvalken waar leden gebruik van mogen maken. Neem contact op met de zeilcommissie voor het vaststellen van uw bevoegdheid (of voor eventuele aanvullende instructie), door een e-mail te sturen met vermelding van uw zeilervaring. Leden met een Z2-brevet kunnen een polyvalk afschrijven. Het zeilen is geheel op eigen risico. Degene die een zeilboot afschrijft, de schipper, is volledig verantwoordelijk voor schip en bemanning. Afschrijven geschiedt via het online afschrijfsysteem, onder ‘zeilboten’.

De polyvalken liggen in de jachthaven Bon aan de Vinkeveense plassen, nabij de uitgang van de haven, over het bruggetje en zijn herkenbaar aan de Hoopsticker op de spiegel en naamsticker op de kuiprand boven het roer. Parkeren op het terrein van de jachthaven, waarvoor een uitrijkaart nodig is. 

Zeilvoering bij windkracht 4 bft of meer is 1 (of 2) rif in het grootzeil en stormfok aanslaan. Bij windkracht 6 bft of meer geldt een vaarverbod! Zie voor verdere relevante informatie als optuigen, wegvaren, aanmeren en aftuigen de pagina Gebruik polyvalken.

Opleiding

Aan beginnende zeilers van De Hoop wordt een ‘bescheiden’ zeilcursus gegeven met een CWO-instructie theorie, in het voorjaar. Bescheiden wil zeggen dat aan het einde van de cursus geen certificaat wordt afgegeven omdat de instructeurs niet lesbevoegd zijn doch voldoende zeilervaring bezitten om iemand het zeilen in praktijk bij te brengen. Belangrijk is dat de zeiler zelfstandig kan functioneren in een zeilboot onder alle omstandigheden en kan inschatten wat nog verantwoord is voor schip en bemanning. Tijdens de instructie wordt er veel aandacht besteed aan de omgang met de zeilboten.  


Copa de Hoop

Begin september organiseert de zeilcommissie de ‘Copa de Hoop’. Dit is een zeilwedstrijd voor roeiploegen in de polyvalken van De Hoop op de Vinkeveense plassen. Elke roeiploeg vaardigt 3 ervaren zeilers af om te strijden om de felbegeerde Copa de Hoop bokaal. Bij voldoende deelname, meer dan 4 boten, wordt de wedstrijd uitgeschreven. Om een volwaardig wedstrijd veld te krijgen worden door de zeilcommissie dan polyvalken gehuurd en toegevoegd aan onze eigen vloot. Gezelligheid en fanatiek zeilen maken de dag altijd zeer waardevol.

Hoop ‘buitengaats’

Roeiers van De Hoop zijn waterliefhebbers en zijn niet zelden in het bezit van een eigen zeiljacht. Zo bezitten een aantal Hoopleden een zeiljacht met een ligplaats aan het IJsselmeer. De zeilcommissie organiseert zowel een voorjaars-  als een najaarstocht op het IJsselmeer en de Wadden. Op deze schepen is een beperkte mogelijkheid aanwezig om als opstapper mee te varen en een fantastisch lang weekend te beleven op het buitenwater. Informatie verschijnt hierover in de nieuwsberichten en Agenda.

Winterprogramma

Om het zeilen in de wintermaanden levendig te houden organiseert de zeilcommissie een aantal lezingen die zeil en/of boot gerelateerd zijn. Gastsprekers worden uitgenodigd om ervaringen te delen met zeilleden van De Hoop of geïnteresseerden buiten de vereniging. Mooie beelden of een film maken de avond compleet om op te laden voor een nieuw zeilseizoen.

Zeilcommissie

De taak van de commissie is het promoten van het zeilen onder de leden en het organiseren van evenementen en bijeenkomsten. De zeilcommissie is te bereiken via neliez.[antispam].@karzvdehoop.nl .

Aanmelden

Heeft u belangstelling? Laat dit weten aan de zeilcommissie met vermelding van uw zeilervaring en uw mogelijke interesse in tochten of instructie etc. Van booteigenaren ontvangen wij graag wat extra informatie over kennis, kundigheden en de eventuele mogelijkheid tot het meenemen van opstappers. Wilt u daarom dit formulier invullen en terugsturen naar de zeilcommissie?