Zeilinstructie

De zeilcursussen Z1 eZ2 vinden in het voorjaar plaats. Het lesprogramma bestaat uit een zeilinstructie-lespakket, 3 theorielessen en 8 praktijklessen.

De Z1-cursus leidt op tot beginnend zeiler die in principe de basiservaring beheerst om als bemanning (fokkenist) op een valk te kunnen fungeren.

De Z2-cursus, voor aspirant-schippers die al het Z1- of CWO1-brevet bezitten, leidt op tot zelfstandig schipper. Met het Z2-brevet op zak mag je een polyvalk afschrijven om zo zelf met een polyvalk van De Hoop te gaan zeilen op de Vinkeveense plassen. 

De theorielessen zullen op een aantal dinsdagavonden op De Hoop gegeven worden en om 19:30 uur aanvangen. De praktijklessen vinden in de weekenden plaats, in polyvalken op de Vinkeveense plassen.

Daarnaast  is er de mogelijkheid voor degenen die wel zeilervaring hebben maar graag hun zeilkennis bij willen spijkeren om deel te nemen aan de 3 theorielessen Z2 en aan 1 praktijkles of de zeilclinic voor oud-cursisten Z1/Z2.

Volg voor verdere informatie de berichten bij Nieuws en/of de Agenda op deze website, Er zijn bescheiden kosten aan de zeilinstructie verbonden. Deze zijn in lijn gebracht met de kosten voor roeicursussen en komen geheel ten goede aan de zeilkas. Voor vragen kan je contact opnemen met Stephen de Hasseth neliez.[antispam].@karzvdehoop.nl

Bootbehandeling

Tijdens de instructie wordt er veel aandacht besteed aan de omgang met de zeilboten. Het is belangrijk dat een boot netjes wordt achtergelaten. Onderstaand in logische volgorde de bootbehandeling.

Wegvaren / optuigen

 1. Schoonmaken van de kuip en gangboorden en de bun leeghozen.
 2. Fok en schoot liggen in een kist onder het voordek.
 3. Grootzeilhuik oprollen en onder het voordek opbergen.
 4. Zeilen aanslaan en opgebonden laten tot buiten de box bij het optuigen.
 5. Optuigen buiten de haven of aan de buitensteiger. Landvasten en stootkussens opbergen. Evt een Rif aanslaan liggend in de box.
 6. Tijdens het optuigen de grootschoot vieren en mik opbergen in de zijvakken. De vallen netjes opbinden aan de kikkers.      

Aanmeren / aftuigen

 1. Aftuigen buiten de haven of aan de buitensteiger. Fok oprollen en schoot in de kist onder het voordek.
 2. Grootzeil oprollen en vastbinden met elastiek. Afdekken met huikje en alle verbindingen vastmaken (geen zeildoek in het zicht).
 3. Grootschoot opbinden aan aan de mik bevestigen. Afmeren in box van herkomst.
 4. Landvasten aanslaan in 4 punt bevestiging en de landvasten terug naar de boot (evt in luikje voordek).
 5. Vallen aanslaan en opbinden aan de kikkers van de mast. Kraanlijn en fokkeval aan BB en de vallen van het grootzeil aan SB.
 6. Helmstok vastzetten in het hart van de boot door middel van de achter landvasten.

Belangrijk

Zeilvoering bij windkracht 4 bft of meer is 1 of 2 rif in het grootzeil en stormfok aanslaan (2 van de 4 valken hebben onder het voordek een stormfok). Zwemvesten zijn onregelmatig verdeeld over de boten. Indien een afgeschreven boot niet voldoende zwemvesten heeft mag onder het voordek van andere boten een vest meegenomen worden De zelflozers moeten altijd open staan en bij  windkracht 6 bft of meer geldt er een vaarverbod!