Zeilinstructie

De zeilcursussen vinden in het voorjaar plaats. Het lesprogramma bestaat uit theorielessen en praktijklessen. De zeilinstructie is voor beginners, gevorderden en voor degenen die hun zeilkennis willen ophalen. Basis voor de lessen is het boek: ‘Het zeilboek, De leidraad voor zeilers’, te koop in elke boekhandel. De cursussen leiden op tot Z2 (zelfstandig schipperen). Met het Z2-brevet op zak mag je een polyvalk afschrijven om zo zelf met een boot van De Hoop te gaan zeilen op de Vinkeveense plassen. Met een Z1-brevet beheers je de basiservaringen om als bemanning te fungeren.

De theorielessen zullen op een aantal dinsdagavonden op De Hoop gegeven worden. De praktijklessen vinden in de weekenden plaats, in polyvalken op de Vinkeveense plassen. Tevens bestaat de mogelijkheid voor gevorderde zeilers om een opfriscursus te volgen (met veel ervaring en/of reeds in het bezit van Z2). Er zijn bescheiden kosten aan de zeilinstructie verbonden. Deze zijn in lijn gebracht met de kosten voor roeicursussen en komen geheel ten goede aan de zeilkas.

Zie voor exacte data en verdere informatie de berichten bij Nieuws en/of de Agenda op deze website. Voor eventuele vragen kan je contact opnemen met Stephen de Hasseth eissimmocliez.[antispam].@karzvdehoop.nl

Bootbehandeling
Tijdens de instructie wordt er veel aandacht besteed aan de omgang met de zeilboten.
Onderstaand in logische volgorde de bootbehandeling.

Wegvaren/optuigen
- Schoonmaken van de kuip en gangboorden en de bun leeghozen.
 
- Fok en schoot liggen in een kist onder het voordek.
- Grootzeilhuik oprollen en onder het voordek opbergen.
- Zeilen aanslaan en opgebonden laten tot buiten de box bij het optuigen.
- Optuigen buiten de haven of aan de buitensteiger. Landvasten en stootkussens opbergen. Eventueel een rif aanslaan, liggend in de box.
- Tijdens het optuigen de grootschoot vieren en mik opbergen in de zijvakken. De vallen netjes opbinden aan de kikkers.      

Aanmeren/aftuigen
- Aftuigen buiten de haven of aan de buitensteiger. Fok oprollen en schoot in de kist onder het voordek.
- Grootzeil oprollen en vastbinden met elastiek. Afdekken met huikje en alle verbindingen vastmaken (geen zeildoek in het zicht).
- Grootschoot opbinden aan aan de mik bevestigen. Afmeren in box van herkomst.
- Landvasten aanslaan in 4-punt-bevestiging en de landvasten terug naar de boot (evt. in luikje voordek).
- Vallen aanslaan en opbinden aan de kikkers van de mast. Kraanlijn en fokkeval aan BB en de vallen van het grootzeil aan SB.
- Helmstok vastzetten in het hart van de boot door middel van de achterlandvasten.

 
20190413-130439
 

Belangrijk
- De zelflozers moeten altijd open staan.
- Bij windkracht 6 bft of meer geldt er een vaarverbod.
- Bij windkracht 4 bft of meer: 1 of 2 rif in het grootzeil en stormfok aanslaan (2 van de 4 valken hebben onder het voordek een stormfok).
- Zwemvesten zijn onregelmatig verdeeld over de boten. Indien een afgeschreven boot niet voldoende zwemvesten heeft mag onder het voordek van andere boten een vest meegenomen worden.
- Laat de boot altijd netjes achter.