Verslag Heineken Roeivierkamp

Geplaatst op 03-10-2021  -  Categorie: Roeien  -  Auteur: Christof Coenders, Commissaris Wedstrijd
Als dé voorjaarsklassieker van het wedstrijdschema in het najaar valt, dan kan men van te voren al verwachten dat de wedstrijd anders dan anders gaat worden. Dit weekend werd de 49e editie van dit tweedaagse evenement verroeid.
In aanloop naar het evenement werd de organisatie al op de proef gesteld door de nodige uitdagingen en vraagtekens, zoals de status van de huidige COVID-19 maatregelen en het animo van alle verenigingen om in het najaar een keer extra naar Amsterdam te komen. Uiteindelijk konden zij slechts 170 ploegen verwelkomen, waar het normaal 500 ploegen zijn; gelukkig liet onze vereniging zich van haar beste kant zien en stuurde 25 ploegen naar de startlijn.
 
Zaterdag
De eerste dag ging enigszins rommelig van start aangezien in aanloop naar het evenement onduidelijkheid was ontstaan over het tijdschema, door typfouten. Op tijd van starten was de Amstel in mist gehuld, waardoor blok 1 en blok 2 respectievelijk een half uur en een kwartier later van start gingen. Uiteindelijk zijn alle ploegen de baan over geweest voor de 2500m, gevolgd door de 250m sprint. Meerdere Hoop heren- en damesploegen voerden na afloop hun divisieklassementen aan, waardoor met een goed gevoel de benen omhoog konden voor de zondag. Die positieve sfeer werd enigszins gedrukt door het vooruitzicht van veel regen.
 
Zondag
En regen kregen we… vanaf blok 1 tot aan blok 3 hebben de weergoden het water vlak gespetterd. Gelukkig was de wind daarbij wel gaan liggen. Als eersten mochten de Heren Veteranen achten hun boegpunt richting de finish richten voor een 5000 meter, waarna een heftige strijd losbarstte. Zo heftig dat er meerdere gevechten om ruimte uitmondden in het volledig laten lopen of zelfs stil leggen van boot. Zo overkwam het de mannen van de Tebbe 8, die na een inhaalmanoeuvre een ‘death stop’ moesten uitvoeren, om zo schade te voorkomen. Jammer voor de tijd; gelukkig zijn alle roeiers nog heel. Uiteindelijk was het de HVA8+ van de Big Boys United, die met zowel de totale klassementswinst als ook de divisiewinst naar huis ging.
In dit zelfde blok starten ook de M16-dubbelvier+, een Hoop-Spaarne combi. Zij deden zeer goede zaken dit weekend door fier vooraan te varen op alle afstanden en zo met blikken naar huis te keren. Proficiat!
Eveneens kwamen de M18-dubbelvier+ en Dames Elite dubbelvier aan de start. Beide ploegen deden goede zaken op de 5000m en roeiden de tank nog niet helemaal leeg. De 750m stond voor later die dag op het programma.
 
Een paar uur later was het, u raadt het al, regenachtig. En nu was het de beurt aan Dames Veteranen achten en dubbelvieren om de 5000m aan te vallen. Ook hier was het veld goed gevuld met Hoop ploegen die de strijd aan gingen met elkaar, de elementen en de kilometers, maar helaas was geen damesploeg bij de achten in staat een vuist te maken tegen het geweld wat vooral van de Jan Vroegopsingel af kwam in de vorm van Willem III.
Wel was er een prachtige divisieoverwinning voor de Dames Veteranen F dubbelvier, welke dwars door het veld heen stormden en hoge ogen gooiden.
Een eervolle vermelding voor de J16 4*, welke hun tweede plek in het klassement, zoals verworven op de zaterdag, met succes verdedigden. Op de 5000m werden zij derde maar de marge was groot genoeg om overall tweede te blijven.
Tot slot waren het nog de elite dames in de dubbelvier en de M18 4* die het sluitstuk voor De Hoop van de 49e Roeivierkamp vormden. Zij mochten met hun laatste krachten de 750m voor de A.S.R. Nereus afronden. Hoewel het weer inmiddels een stuk milder was en zelfs een paar zonnestralen te zien waren, sloten deze ploegen hun Heineken af met een zesde en een tweede plek.
Nu deze editie achter de rug is, hoeft roei minnend Nederland gelukkig niet lang te wachten op een volgende editie, daar de 50ste editie gewoon weer gepland staat voor Maart 2022.  
 
WINST 
HVA 8+: Arthur Molenaar, Frank Verschoor, Reinder Lubbers, Fengwei An, Daniel Nip, Christof Coenders, Mitch Geraedts, Bastiaan Collette. Stuur: Paulien Vocking.
M16 4*: (combi) Juliette Potjer. Stuur: Morris Walkate.
DVF 4*: Ineke Vos, AnneMarie Vos, Els van Dam, Erna van den Doel. Stuur: Merijn de Clercq Zubli.