Verslag Amstelbeker 2020

Geplaatst op 27-09-2020  -  Categorie: Roeien  -  Auteur: Frank Verschoor

Het zijn uitzonderlijke tijden maar het tweede lustrum, de 10e editie van de Amstelbeker, is een feit en daar mogen we trots op zijn. Grote dank gaat uit naar de Amstelbekercommissie die samen met vele vrijwilligers veel tijd gestoken heeft in een grondige voorbereiding om de wedstrijd conform corona-protocol te organiseren. Publiek moest helaas de toegang tot De Hoop ontzegd worden. De deelnemende ploegen mochten een coach en een paar verenigingsvertegenwoordigers meenemen; meer niet. Op De Hoop werden de aantallen mensen in het gebouw goed gemonitord en waren mondkapjes verplicht. Uitzonderlijke regels maar helaas noodzakelijk.

10 jaar geleden werd de Amstelbeker in het leven geroepen door onze eigen vereniging (in samenwerking met de KNSRB). De wedstrijd levert een unieke bijdrage aan het Nederlandse verenigingsroeien door de drie zuilen van het Nederlandse roeien - jeugd, studenten en veteranenroeiers - in één wedstrijd samen te brengen. Dat begon traditiegetrouw op zaterdagavond met een diner voor afgevaardigden van iedere deelnemende vereniging. Met dank aan L’espoir was er een mooi en intiem diner opgetuigd waarbij de verschillende verenigingsvertegenwoordigers aan de groep genodigden met een goed verhaal konden toelichten waarom zij de Amstelbeker zouden gaan winnen.
Met 36 inschrijvingen lag er een groot aantal ploegen aan de start van de timetrial. Met dank aan advocatenkantoor Van Doorne, dat er als sponsor voor zorgde dat er een livestream opgezet kon worden, kon de wedstrijd -coronaproof- thuis gevolgd worden.

Onze ploegen gingen voortvarend van start; de mannen acht voer de snelste tijd van alle burgerverenigingen in de timetrail  en kwalificeerde zich daarmee meteen voor de halve finale. Onze vrouwen acht, gecoacht door Hella van de Bunt en Daniel Nip, voer de 2e tijd overall en mocht daarna aantreden tegen RIC voor een plek in de finale. Onze dames waren goed weg en wonnen met bijna 3 seconden verschil. In de burgerfinale troffen zij een ploeg van De Amstel die in de finale een maatje te groot bleek te zijn. Kijk hier de uitslagen en beelden van de dames terug.

De mannen van De Hoop troffen in de halve finale De Maas uit Rotterdam. Na even spartelen in het begin moesten zij zich gewonnen geven en konden onze mannen rustig uitroeien. In de finale waren de overburen van RIC de verrassende tegenstander maar ook zij waren niet opgewassen tegen de harde halen van De Hoop en zo werd onze vereniging tot beste burgervereniging van de dag gekroond.
Maar de kers op de taart kon verdiend worden tegen Nereus, dat het studentenveld gewonnen hard. Met een startverschil van 9 seconden (gebaseerd op eerdere uitslagen om een zo spannend mogelijke finale te realiseren) mochten onze mannen eerder weg. Er bleek nog meer dan voldoende energie in de tank te zitten en zij verdedigden die voorsprong met verve. Zo bleef de Palmbeker op De Hoop en werd de lustrum editie van onze ‘eigen’ Amstelbeker gewonnen, waarvoor hulde. Een woord van dank aan coaches Alex Vermeulen en Daniel Nip die de mannenselectie naar deze mooie prestatie hebben weten te begeleiden. Uitslagen en videobeelden terugkijken kan via deze link.

Bij de vrouwen won uiteindelijk burgerverenging De Amstel in de finale van Nereus (dat het dames studentenveld had gewonnen) en zij legden zo beslag op de Fortunabeker (voor de eerste keer in de geschiedenis van de Amstelbeker dus een mooie ontwikkeling van onze buren aan het Amstelkanaal).

De Amstelbeker, in deze uitzonderlijke tijden, was niet mogelijk geweest zonder vele uren voorbereiding. Daarom afsluitend nogmaals een woord van dank aan alle vrijwilligers en specifiek aan de Amstelbekercommissie met daarin Coenraad Westbroek (voorzitter), Joris Seeling, Joost Pluim, Sicco Nessen, Joris van Nieuwkerk, Renske van 't Oever, Kristian Rosenkrands, Marieke Noordermeer en Anne van der Vorst.

WINST 
8+ Winst heren burgervereniging. van boeg naar slag: Mitch Geraedts, Frank Verschoor, Reinder Lubbers, Fengwei An, Lancelot Bloemen, Christof Coenders, Menno van Blitterswijk, Mathew Kleine Punte. Olv stuur: Paulien Vocking. Coaches: Alex Vermeulen, Daniel Nip.