Veiligheid en zichtbaarheid revisited

Geplaatst op 17-04-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Alex Vermeulen, voorzitter

Er zijn heel veel leden die de regels over zichtbaarheid op het water goed opvolgen en zo bijdragen aan veiligheid voor zichzelf en ook voor anderen. Maar helaas zien we nog steeds ploegen met boeg en slag of stuur in het modieus donker of zwart gekleed het water op gaan. Weinig dingen zijn zo lastig als het achter je laten van ingesleten gewoonten. Dat ervaar ik zelf ook. Ik zie ons als ploeg soms niet juist gekleed op het water. Dan zijn we bij het instappen net niet scherp genoeg geweest. Daarom nog maar weer eens de oproep om je aan de volgende regels te houden:

  • Overdag: Skiff-roeiers, slag- (bij ongestuurde nummers) en boegroeiers en stuurlieden dragen de witte of felrode verenigingskleding dan wel Hi-Vis trainingstenues. Als je hieraan met eigen kleding niet kunt voldoen, trek dan een Hi-Vis veiligheidshesje uit de loods over de kleding. “Dat zit niet lekker” is geen geldig argument;
  • In het donker:  alle roeiers/stuurlieden dragen witte kleding boven de taille. Let op: andere verenigingskleding en Hi-Vis veiligheidshesjes voldoen niet in het donker. En de boot voert natuurlijk een goed zichtbaar licht.
  • Altijd: Houd je aan de vaarregels, houd stuurboordwal en kijk goed om! Schroom niet elkaar aan te spreken, maar blijf vriendelijk.