Roeien in Coronatijd: update 1 juni

Geplaatst op 01-06-2020  -  Categorie: Roeien  -  Auteur: Het Bestuur

Inmiddels hebben veel leden al weer enkele weken kunnen roeien in coronatijd. Het is ideaal roeiweer, er zijn veel enthousiaste roeiers en men houdt zich aan de regels van het RIVM. Het is tijd voor een verdere versoepeling. Zie hiervoor het aangepaste roeiprotocol voor volwassenen en het roeiprotocol voor leden t/m 18 jaar op de website van De Hoop.

Nieuw vanaf 2 juni:

  • Met ingang van dinsdag 2 juni mag alle jeugd, dus ook junioren van 13 t/m 18 jaar, sporten zonder dat zij een onderlinge afstand van 1,5 meter hoeven aan te houden. De jeugd mag dus vanaf nu roeien in alle boottypes. Alleen trainingen zijn toegestaan; wedstrijden blijven verboden en kleedkamers blijven gesloten (m.u.v. toiletgebruik en gebruik kluisjes);
  • Hoopleden die deel uitmaken van hetzelfde huishouden, mogen met ingang van dinsdag 2 juni samen roeien in een (dubbel-)twee. Voorlopig is dat alleen voorbehouden aan deze groep, omdat ook zij onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te houden.  Alle overige roeiers (ouder dan 18) hebben geen toestemming om in iets anders dan een eenpersoonsboot te roeien.
  • Jeugd en junioren mochten het al, maar vanaf heden mogen ook leden ouder dan 18 jaar op de Bosbaan skiffen. Let op: hier liggen alleen (wedstrijd)skiffs die aangevraagd moeten worden bij John Graham (commissaris materieel).

Het blijft van groot belang dat iedereen de veiligheidsregels in acht neemt. Houd afstand tot anderen. Zie ook de stickers op het vlot en op de looplijnen in de botenloods.
Na afloop van het roeien moet de boot worden schoongemaakt, het liefst door eerst te spuiten en daarna af te drogen. Desinfecteer ook het bankje, schoenen en voetenbord. Je kunt daarbij een eigen handdoek gebruiken of een doek van De Hoop. In het laatste geval moet je daarna je handen wassen.

Veiligheid op het water / schade
Recent hebben enkele boten op het water veel schade opgelopen. Deze boten zijn hierdoor nu enige tijd uit de roulatie en dat is jammer. Daarom: ga zowel op het vlot als op het water zorgvuldig met het materieel om. Houd altijd stuurboordwal, kijk vaak om over beide schouders, houd rekening met pleziervaart en uitwaaierende groepjes skiffeurs van andere verenigingen. Let ook op zwemmers en suppers, die soms alle kanten op gaan en vaak niet goed zichtbaar zijn. Gebruik - vooral bij felle zon - een zonnebril of hoofddeksel. Roeien op een volle Amstel met veel pleziervaart (bij mooi weer na 13:00u, vooral in de weekeinden) wordt afgeraden; de Amstel verandert dan in een golfslagbad. Het roeit niet prettig en de kans op aanvaringen neemt toe.


Afschrijven beperkte vloot eenmansboten
Als je een boot hebt afgeschreven en je bent toch niet in de gelegenheid om te roeien, maak de reservering van de boot dan ongedaan in de planner, zodat iemand anders van de boot (of van het tijdstip) gebruik kan maken.

Mogelijke vervolgstappen: terras, sociëteit en krachthonk
Als eind juni blijkt dat de cijfers over de bestrijding van het coronavirus het toelaten, mogen sportkantines per 1 juli weer open. Dan zal het weer mogelijk zijn om op 1,5 meter afstand van elkaar te genieten van het uitzicht en van een kop koffie en taart van De L'espoir. Ook fitnessclubs morgen conform huidige planning vanaf 1 juli de deuren weer openen. Dit biedt mogelijkheden om vanaf dat moment ook ons krachthonk weer (beperkt) in gebruik te nemen voor sporten op 1,5 meter afstand.