Ploegendiner: Thema 1848 31/3

Geplaatst op 29-01-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Tamme Wierenga
Met het naderen van de roeiklassiekers Heineken en Head is het tijd om het ploegendiner in je agenda te zetten: vrijdag 31 maart. Vanaf 18:00.
 
Revolutiejaar 1848. Uit ons lustrumboek van 1998: Karl Marx en Friedrich Engels publiceren hun Communistisch Manifest. Ludwig I wordt Beieren uitgejaagd. In Californië begint de Goldrush. En op 26 mei 1848 roeien zes jongemannen ‘van goeden huize’ met hoge hoed in de zesriems giek Walborg van de Hoge Sluis naar de Diemerbrug. Dat ze dat voor hun plezier doen is voor het Algemeen Handelsblad aanleiding daar over te schrijven. En vóór het einde van het jaar is er een roeivereniging met 110 leden en een loods ín de Hoge Sluis. Deze brug over de Amstel werd in 1662 gebouwd en verbond de stadswallen aan weerszijden met elkaar (de huidige Sarphatistraat), kreeg dezelfde hoogte als de wallen van circa zes meter, en werd daarom al spoedig 'Hoge Sluis' genoemd. Onze verenigingsgebouwen en loodsen zijn sinds die tijd nooit ver daarvandaan geweest.
 
Als je mee wilt helpen aan het creëren van een authentieke sfeer in onze sociëteit op 31 maart, stuur dan een berichtje naar: agnereiw.emmat.[antispam].@gmail.com.