Impact - Het Nationale Roeicongres

Geplaatst op 05-02-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Esther Zijtregtop & Elco van Groningen
Afgelopen zaterdag togen we met een mooie delegatie van het bestuur van De Hoop (Paul, Monique, Esther, Mariette, Harald en Elco) naar het St. Nicolaas Lyceum in Amsterdam voor het Nationale Roeicongres van de KNRB. Na een introductie waarbij verenigingen in het zonnetje gezet werden vanwege de progressie die ze het jaar geboekt hadden op centrale thema’s van het congres van 2022 – Skadi voor de promotie van diversiteit binnen de vereniging en Rijnmond voor de groei van het junioren roeien – werd duidelijk hoe de organisatie invulling had gegeven aan het thema ‘Impact’.
 
Spreker Marianne van Leeuwen begon met een betoog over onze impact op onze omgeving en het klimaat. “We moeten aan de slag,” sloot ze haar verhaal af, waarbij roeiverenigingen kunnen denken aan hergebruik van boten, groene parkeerterreinen, bescherming van watergebieden, en verduurzaming van het clubhuis. Martijn van Westerop volgde met zijn inzichten over hoe de mens binnen een organisatie en een bestuur ‘duurzaam’ kan presteren. Hij stelde daarbij drie categorieën centraal: 1) Inhoudelijk/functioneel (“Waarom is iemand vrijwilliger/Sponsor?); 2) Persoonlijk (Wie ben je? Wat vind ik nou leuk om te doen?); en 3) Team (Hoe is de groepsdynamiek? Reflecteren we op structurele basis?). Ine Klosters sloot het plenaire deel af met een kort gesprek over de omgang met (on)verwachte impact, met als belangrijkste conclusie dat impact ontstaat vanuit aandacht en begrip voor elkaar.
 
In de middag volgden twee workshoprondes, waarbij verder invulling werd gegeven aan het hebben van ‘impact’. In totaal kon er worden gekozen uit maar liefst negentien workshops. De onderwerpen liepen uiteen van ‘Sociale veiligheid op jouw vereniging’, ‘Subsidies, fondsen en andere inkomsten’, ‘De kansen van Coastal roeien’ en ‘Vier inzichten van besturen’.
 
Samengevat blijkt na vandaag dat verenigingen met een duidelijke visie zich écht klaarmaken voor de toekomst. Wat vind je als vereniging belangrijk voor de toekomst? Waar zijn jullie goed in? Waar wil je de komende jaren iets aan doen? Een inspirerende dag om met het bestuur naartoe te gaan, zowel vanwege de inhoud als vanwege de nieuwe connecties die er zijn gemaakt met de andere roeiverenigingen.