Coastal: overdracht Barolo en doop 3 boten

Geplaatst op 03-07-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Cilia de Cock, commissaris zeilen
Nadat eind mei het Amsterdam Coastal Rowing Center officieel haar deuren opende, was het zaterdag 2 juli tijd voor een volgende feestelijk moment. Dit werd vooraf gegaan door een geslaagde clinic waarbij in 2 blokken 4 boten uitvoeren en de Hoop roeiers het coastal rowing een keer aan den lijven konden ervaren. Voorzitter Alex Vermeulen leidde aansluitend het officiële programma in, en herinnerde de aanwezigen aan het opzetten van de Hoop zelf 174 jaar geleden, toen men de vereniging begon door enthousiastelingen en goed materiaal bij elkaar te brengen om gewoon te gaan roeien.
 
Net zoals toen, is voor de nieuwe loot aan de roeisport, het coastal rowing, nu in een volgende fase begonnen, met onder haar hoede 4 mooie boten voor de Hoop, en samen met de Amstel en WV IJburg in totaal een vloot van 4 coastal 4x, 2 coastal 2 x en 4 coastal skiffs. De eerste coastal 4 werd in 2017 door Harald Kruithof naar Nederland gebracht, waardoor de eerste pioniers van deze sport konden voelen hoe mooi het spel met de golven van het wijdere water voelde in samenwerk met de techniek en het meten van je krachten in de boot.
 
Onder het genot van een goed glas rode wijn, te weten Barolo, werden destijds dromen besproken en plannen gemaakt voor het toewerken naar een nieuwe Olympische sport, het meedoen met WK's, en het brengen van opwinding en sensatie tijdens spectaculaire wedstrijden. Deze dromen zijn deels al uitgekomen, met deelname aan een WK in 2017 Thonon (Frankrijk) en andere internationale wedstrijden, waaronder die van Monaco! Nu, anno juli 2022 is het coastal roeien activiteiten aan het versterken en consolideren en wordt deze variant bij vele roeiverenigingen reeds beoefend, met een geheel eigen wedstrijdveld met wedstrijden in o.a. Memdemblik, Muiden, op Scheveningen, en in de haven van Rotterdam.
 
De eerste plannen en inspiratie vertaalden zich naar de toepasselijke naam Barolo voor deze eerste coastal 4, en met inmiddels een eigen behuizing en locatie voor het ACRC nam Harald Kruithof afgelopen zaterdag de gelegenheid om zijn schenking van de Barolo aan de Hoop officieel te maken door het overdragen van het vinnetje. Cilia had de eer dit in ontvangst te nemen, en Harald te bedanken voor zijn fantastische inzet en het leggen van een solide fundament voor de sport, waarop in samenwerking met de andere verenigingen verder kan worden gebouwd. Vervolgens werden de overige 3 boten gedoopt door coastal rowers van het eerste uur.
 
Dieuwertje Kooij, Noor Zomerman en Jannemieke ter Horst streden reeds mee in internationale wedstrijden, en wisten daarbij hoge golven te bedwingen en mooie resultaten neer te zetten. Het internationale perspectief van deze sport leidde uiteraard tot internationale namen. Dieuwertje Kooij doopte de 2de coastal 4 tot Marlin, of wel Zeilvis / Zwaardvis, een imponerende vis die met zijn mooie hoge zeil-vin en scherpe zwaard een heerser is in de zee.
 
Noor Zomerman leidde de namen van de 2 skiffs verder in, die geïnspireerd zijn op de golven die het roeien maken tot een soort van spelen op het water. Noor lichtte het belang van spelen in het leven en de ontspanning die hieruit komt toe in een enthousiast verhaal, waarna zij de eerste skiff doopte met de naam Roller. Jannemieke memoreerde haar ervaringen met het coastal skiffen en het verfrissende effect op lichaam en geest. Zij doopte de 2de skiff met het toepasselijke Spray, een ander type golf waar je als coastal rower vaak mee te maken krijgt. Dit alles werd bekrachtigd door een plons water uit de Koninklijke Emmer, en het onthullen van de namen door het wegnemen van onze de Hoop vlaggen. Al met al een zeer feestelijk moment, dat we afsloten met een goede borrel in de zon. 
 
Een groot dank aan de coastal commissie die dit met vereende krachten voorbereidde en realiseerde, namelijk Albert, Elco, Dieuwertje, Margreet, Henk, en Noor.