Toerroeien 2017

De toercommissie van De Hoop heeft voor 2017, 4 roeitochten gepland. De agenda hiervan staat onderaan dit artikel. De commissie wil graag meer bekendheid geven aan de geneugten van het toerroeien.

Om met de deur in huis te vallen: het is een misverstand te denken dat toerroeien alleen een bezigheid is van ouden van dagen die op hun dooie akkertje nog wel eens een haaltje willen doen in een heel dikke boot en om de haverklap laten lopen om een slokje lauwe koffie uit een thermoskan te slurpen en een gevulde koek te knagen.

Het klopt dat het imago van het toerroeien sinds jaar en dag dat van de belegen senior is, van grijze duiven. Dat is snel aan het veranderen. Ook bikkels die een paar keer per week keihard trainen in supersnelle gladde boten, hebben de lol van het toerroeien ontdekt.

Er is een actieve website, daar vind je zo’n 70 toertochten en allerlei gegevens. Het is ook belangrijk is om nieuwe roeiers uit te leggen wat prestatieroeien is en bijvoorbeeld een c-vier tegen een gladde vier laten roeien om aan te tonen dat er geen groot snelheidsverschil is. Wel moet je over enige techniek beschikken en een zekere stuurervaring om mee te kunnen doen. Ook heeft een ploeg die een langere afstand roeit een ‘zekere’ ‘klik’ nodig.

Verder zijn er een aantal tochten georganiseerd door Amsterdamse verenigingen zoals de

­- Midwintermarathon van RIC, eind december op 23 december 2017

- Amstelmarathon van de Amstel na de Twee-Head 17 april 2017

- Nationale Avondtocht met een rijsttafel bij de Amstel op 9 september 2017

- Cryptotocht van Poseidon zondag 17 september 2017 in het kader van hun 60ste lustrum

Nadere informatie volgt tijdig voor elke tocht in de ePunt en op de website .

Er komt op de website een mogelijkheid om je aan te melden als belangstellende voor toerroeien, zodat je makkelijker in contact kunt komen met andere roeiers.

Voor wie er op eigen gelegenheid op uit wil, zijn er natuurlijk in eerste instantie onze eigen wherry’s. Niet alleen voor een paar uurtjes of een dagje in of rond Amsterdam, maar wie wil kan ook voor meerdaagse tripjes over een boot beschikken. Overleg dan even met de Commissaris Roeien; Rob Wijsbek.

Hier is de Toerkalender 2017 te vinden. Die vermeldt tochten in allerlei vorm, zowel tochten met een recreatief karakter als die met een wedstrijdkarakter. Er zijn tochten van een dagdeel en van meerdere dagen. De afstanden variëren van 20 tot 60 kilometer per dag.

Buitenland

De KNRB organiseert ook in 2017 meerdaagse tochten:

Op de KNRB website kun je het botenwagenproject 2017 vinden. Dit houdt in dat gedurende de maanden juni, juli en augustus op een aantal plaatsen in het buitenland een botenwagen staat met twee wherry’s er op. Die kunnen gehuurd worden. Voor de rest moet je zelf reis en verblijf regelen.

Bijzondere vermelding verdienen de internationale FISA tocht op het Lago Maggiore in Italië en de Vogalonga op de lagune van Venetië resulterend in een triomfantelijke grandioze vaart door het Canal Grande. Hier vindt u meer informatie,

Tenslotte. Wie zin heeft in een pittig stukje – zo hard mogelijk – doorroeien is er uiteraard de Elfstedentocht (2017) – een estafettemarathon - van Leeuwarden naar Leeuwarden (210 km). Hier vindt u meer informatie hierover. 

Om te ontdekken hoe leuk, ontspannend, vaak ook spannend, en sportief het is om een toertocht te maken, moet je het natuurlijk zelf meemaken. Daarvoor zijn vele mogelijkheden. Het aantal tochten dat door De Hoop wordt georganiseerd – panklaar, nauwkeurig uitgestippelde route, gereserveerde picknickplek of prima restaurantlunch – is bescheiden. Maar ieder lid kan zelf - met ploeggenoten, vrienden, familie of met wie dan ook - leuke tochten verzinnen overal in Nederland en ook in het buitenland. Boten van De Hoop zijn beschikbaar en als je wat verder weg wil, een botenwagen kunnen we altijd voor je regelen.

De Hoop organiseert komend seizoen de volgende tochten:

  • 7 januari 2017; Amsterdam lightfestival tocht; samen met vele boten van Amsterdamse Roeiverenigingen; na afloop buffet op de Hoop.
  • 25 mei; Hemelvaartsdag: Dauwroeien; vroeg uit de veren en roeien door de grachten in de stille, nog slapende stad. Neurie het mooie lied "Paris s'éveille". Na terugkeer samen ontbijten in De IJsbreker.
  • 24 juni; Kortste nachttocht in samen werking met de andere burgerroeiverenigingen. Een rondje ronde Hoep in de nacht met licht. Onderweg pauze in de naast de Waver, geheel verzorgd door de Amstelgeuzen. s’ Nachts soep eten bij Ric.
  • December 2017; Toertocht Amsterdam Light Festival (datum nog nader bekend te maken).

Informatie over de toertochten komt in de e-punt en hangt ook op het mededelingenbord in de gang. De contactpersonen van de toercommissie zijn Andreas Jeunink en Liesbeth Stapel.