Filmvertoning Nederlands grootste scheepsbouwer Cornelis Verolme - AFGELAST

zondag 5 april 2020

 
Tijd
15:00 tot 17:00 uur
Locatie
K.A.R. & Z.V. 'De Hoop'
 

Zondagmiddag 5 april wordt de filmdocumentaire ‘Staal & Lavendel’ over Nederlands grootste scheepsbouwer Cornelis Verolme vertoond.
Kleinzoon en Hoop-lid Theo van Dijk leidt de documentaire in, die in 2007 werd genomineerd voor een Gouden Kalf.

Regisseur Rudolf van den Berg
, bekend van onder meer de speelfilms De Avonden en Tirza, schetst in deze film de opkomst en neergang van deze grenzeloos ambitieuze, naar lavendel geurende man. Hij sprak met openhartige voor- en tegenstanders, familieleden en oud-bewindslieden.

Cornelis Verolme (Nieuwe-Tonge 4 september 1900 - Rotterdam, 5 april 1981) wist na de oorlog met lef, visie en doorzettingsvermogen een wereldconcern op te bouwen. Met scheepswerven in Nederland, Brazilië, Ierland en Noorwegen. Hij was de eerste Nederlandse scheepsbouwer die mammoettankers ging bouwen. In de loop van de jaren zestig bouwde Verolme het mammoetdok in de Botlek, nu nog steeds het grootste reparatiedok van Europa. Hiervoor had hij echter financiering van de overheid nodig en kreeg deze ook op voorwaarde dat de NDSM-werf in Amsterdam werd overgenomen. Omdat de situatie in de Nederlandse scheepsbouw inmiddels door de internationale concurrentie snel verslechterde, werd Verolme vervolgens - zeer tegen zijn zin - gedwongen te fuseren met het Rijn-Schelde-concern. Uiteindelijk spatte het roemruchte RSV-concern begin jaren tachtig uiteen.

De film is mede gebaseerd op de biografie ‘Cornelis Verolme, opkomst en ondergang van een scheepsbouwer’ van Hoop-lid Ariëtte Dekker.

Ontvangst: 14.30 uur. Aanvang film: 15.00 uur. Speelduur: 90'
De voorstelling is vrij toegankelijk, ook introducees zijn van harte welkom.